ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Οι Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία των Ελλήνων Νευροχειρουργών

4 minute read

Άρθρο της Θεοδώρας Τσώλη στο ΒΗΜΑ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου του 2007 - Αποσπάσματα αναφορικά με τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς και των ειδικών Βάσεων Δεδομένων για νευρολογικές παθήσεις στην Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο θεραπευτήριο "Ο Ευαγγελισμός"

NeuroHEALIS vs MEDILIG

Το πληροφοριακό σύστημα NeuroHEALIS υλοποιήθηκε στην Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο θεραπευτήριο “Ο Ευαγγελισμός” κατά τα έτη 2006-2009. Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς που λειτούργησε στην περιόδο αυτή, ήταν ένα από τα υποσυστήματα του NeuroHEALIS. Αξίζει να σημειωθεί ότι το NeuroHEALIS ήταν ίσως το πρώτο πληροφοριακό σύστημα στο νοσοκομείο με πλήρη ιατρικό φάκελο ασθενούς που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με ιατρούς και που εντάχτηκε πλήρως στην ροή λειτουργίας της κλινικής. Άλλα υποσυστήματα του NeuroHEALIS ήταν οι ειδικές βάσεις δεδομένων για ασθένειες όπως το Parkinson και η Σπαστικότητα. Βασισμένο στο NeuroHEALIS είναι το MEDILIG.

Αποσπάσματα

Πριν από 70 έτη ο διορατικός τότε καθηγητής Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης είχε «οσμιστεί» τη ραγδαία άνθηση που θα είχε ο τομέας της νευροχειρουργικής. Για αυτόν τον λόγο πιθανότατα κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τα πεπραγμένα από τις πρωτοποριακές νευροχειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούσε για την εποχή του με τα πενιχρά μέσα που διέθετε, μολύβι και χαρτί, δημιουργώντας έτσι την πρώτη «βάση δεδομένων» στον τομέα της νευροχειρουργικής στην Ελλάδα. Σήμερα, επτά δεκαετίες αργότερα, οι έλληνες νευροχειρουργοί του θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός έχουν τη δυνατότητα- με τη χείρα βοηθείας της πιο προηγμένης τεχνολογίας- να αντικαθιστούν αυτές τις χειρόγραφες σημειώσεις με ψηφιακά δεδομένα τα οποία δομούν αναλυτικές, ηλεκτρονικές βάσεις που «χαρτογραφούν» τις νευρολογικές παθήσεις στη χώρα μας. Η πολύτιμη αυτή «χαρτογράφηση» είναι μία από τις ποικίλες δραστηριότητες του Ελληνικού Κέντρου Νευροχειρουργικής Ερευνας (ΕΚΝΕ) «Πέτρος Σ. Κόκκαλης», το οποίο εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ επισήμως κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Κέντρο δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς. Ο ένας εξ αυτών αφορά τη δημιουργία και τη λειτουργία προηγμένων βάσεων δεδομένων, όπου καταχωρίζονται αναλυτικά τα στοιχεία των ιατρικών φακέλων των ασθενών που εισάγονται στη Νευροχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού. Το όλο σύστημα λειτουργεί «on line», όπως εξήγησε στο «Βήμα» ο υπεύθυνος Ιατρικής Πληροφορικής του Κέντρου κ. Αθ. Χατζής. Οσα συμβαίνουν στο χειρουργείο, στους θαλάμους ασθενών ή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αποστέλλονται και εισάγονται κατευθείαν στη βάση με τα στοιχεία του κάθε ασθενούς. Σε πραγματικό χρόνο έχουν όμως τη δυνατότητα και ειδικευόμενοι ή ειδικευμένοι γιατροί να παρακολουθούν από το κτίριο της Πλουτάρχου επεμβάσεις που διενεργούνται από τους ειδικούς της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού. Προς γνώσιν και… συμμόρφωσιν με τις νέες εξελιγμένες τεχνικές και τα δεδομένα.

Εκτός από αυτή τη γενική βάση δεδομένων υπάρχουν όμως και εξειδικευμένες που αφορούν διαφορετικές παθήσεις και συγκεκριμένα την επιληψία, τη νόσο του Πάρκινσον, τις δυστονίες, τη σπαστικότητα και τον χρόνιο πόνο. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σακά, η ειδική βάση για την επιληψία που ονομάζεται ΕΡΙLDΑ- είναι μία από τις πιο εξελιγμένες διεθνώς-, η οποία έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοϊατρικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, φέρνει τους έλληνες ειδικούς στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά μια πάθηση που «πλήττει» χιλιάδες Ελληνες. Η αναλυτική αυτή καταγραφή των νευρολογικών παθήσεων επιτρέπει όχι μόνο την καλύτερη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς με θεραπείες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του, αλλά την ίδια στιγμή παρέχει πλούσιο υλικό που μπορεί να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη, για πρώτη φορά, εικόνα σχετικά με τις συγκεκριμένες ασθένειες στη χώρα μας.

Το Άρθρο στην Εφημερίδα το ΒΗΜΑ

NEUROHEALIS Posts

2009

NeuroHEALIS HIS
A Neurosurgical Health Information System for Integration of Clinical Research and Clinical Care - ICICTH Conference, Samos

NeuroHEALIS HIS
Demonstration and presentation of a Neurosurgical Health Information System

A Modern Neuro-Surgical Operating Room at Evangelismos General Hospital
Data Mining in BioMedicine Conference - Athens Information Technology (AIT), Paiania, Athens

NeuroHEALIS HIS
Ειδική Βάση Σπαστικότητας
Διαχείρηση εξειδικευμένης βάσης δεδομένων για την σπαστικότητα με διαγράμματα προόδου

NeuroHEALIS HIS
Architecture and Subsystems
EHR/EMR and Special Databases of Spasticity, Parkinson and Dystonia

2008

Advanced Training Courses in Neurosurgery
Stereotactic Techniques and DBS - Neurosurgical Navigation
Based on the modern operating room at "Evangelismos" General Hospital, Department of Neurosurgery organized two advanced training courses in the year 2008, "Stereotactic Techniques and Deep Brain Stimulation" and "Computer-guided Neurosurgical Navigation" to train European neurosurgeons. The minister of public health Dimitris Avramopoulos congratulated Prof. Sakas and his team for the successful outcome of their efforts.

Η Συμβολή των Πολυμέσων στην Νευροχειρουργική Εκπαίδευση
22o Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής
Ελεύθερη Ανακοίνωση στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας - Ξενοδοχείο Αστέρας Βουλιαγμένης, Αθήνα

2007

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ
Οι Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία των Ελλήνων Νευροχειρουργών

Άρθρο της Θεοδώρας Τσώλη στο ΒΗΜΑ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου του 2007 - Αποσπάσματα αναφορικά με τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς και των ειδικών Βάσεων Δεδομένων για νευρολογικές παθήσεις στην Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο θεραπευτήριο "Ο Ευαγγελισμός"


Η Συμβολή της Ιατρικής Πληροφορικής στην Νευροχειρουργική
21o Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής
Ελεύθερη Ανακοίνωση στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας - Ξενοδοχείο Sofitel Capsis, Ρόδος