Η Συμβολή των Πολυμέσων στην Νευροχειρουργική Εκπαίδευση


Date
Event
22o Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής
Location
Ξενοδοχείο Αστέρας Βουλιαγμένης, Αθήνα

Table of Contents

Ελεύθερη Ανακοίνωση

Η Συμβολή των Πολυμέσων στην Νευροχειρουργική Εκπαίδευση Α. Χατζής, Γ. Στράντζαλης, Θ. Φλάσκας, Σ. Παπάζογλου, Ε. Μποβιάτσης, Δ. Σακάς

  1. Ελληνικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Έρευνας «Καθηγητής Πέτρος Σ. Κόκκαλης»
  2. Νευροχειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
  3. Θεραπευτήριο “Ο Ευαγγελισμός”

Α. Σκοπός της μελέτης

Δημιουργία κατάλληλης υποδομής για την καταγραφή και ψηφιοποίηση της χειρουργικής επέμβασης, μετάδοση σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθέτηση τμήματος αυτής σε ειδική βάση πολυμέσων.

Β. Υλικό και μέθοδοι

Εφαρμόσαμε δύο μεθόδους για τη μετάδοση της επέμβασης. Πρώτον, με απευθείας σύνδεση από τη χειρουργική αίθουσα σε άλλη κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα με αμφίδρομη μετάδοση εικόνας και ήχου και δεύτερον μέσω τοπικού δικτύου υπολογιστών με μετάδοση εικονοροής από το χειρουργείο σε άλλο σημείο του δικτύου. Βασικό τμήμα του εξοπλισμού είναι οι κονσόλες/μίκτες των σημάτων εικόνας και ήχου οι οποίες συνθέτουν την εικόνα και διαμορφώνουν τον ήχο από τις πηγές προς τους αποδέκτες. Οι συσκευές αυτές συνδέονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διαθέτουν ειδικές κάρτες Audio/Video και στους οποίους υπάρχει η βάση των πολυμέσων και το αρχείο ασθενούς.

Γ. Αποτελέσματα

Η μετάδοση σε πραγματικό χρόνο της επέμβασης του ασθενούς από το χειρουργείο στους συνέδρους και το προσωπικό της κλινικής με τη δυνατότητα επεξηγηματικής αφήγησης των τεκταινομένων από τους νευροχειρουργούς και τους συνεργάτες τους, καθώς και σύναψη αμφίδρομης επικοινωνίας με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων την ώρα της επέμβασης. Παράλληλα γίνεται η ψηφιοποίηση και η καταγραφή της επέμβασης σε βάση πολυμέσων που συνδέεται με τον φάκελο του ασθενούς.

Δ. Συμπεράσματα

Η εφαρμογή των πολυμέσων και των βάσεων δεδομένων για την εποπτική ενημέρωση-διδασκαλία και εκπαίδευση του προσωπικού και άλλων ενδιαφερομένων αποτελεί κριτήριο επιλογής της κλινικής μας ως εκπαιδευτικού κέντρου για την διεξαγωγή σεμιναρίων σε ξένους επιστήμονες. Συμβάλει δε σημαντικά στην επιμόρφωση των ειδικευομένων νευροχειρουργών.

Videos

Photos

About NeuroHEALIS software

Το πληροφοριακό σύστημα NeuroHEALIS υλοποιήθηκε στην Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο θεραπευτήριο “Ο Ευαγγελισμός” κατά τα έτη 2006-2009. Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς που λειτούργησε στην περιόδο αυτή, ήταν ένα από τα υποσυστήματα του NeuroHEALIS. Αξίζει να σημειωθεί ότι το NeuroHEALIS ήταν ίσως το πρώτο πληροφοριακό σύστημα στο νοσοκομείο με πλήρη ιατρικό φάκελο ασθενούς που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με ιατρούς και που εντάχτηκε πλήρως στην ροή λειτουργίας της κλινικής. Άλλα υποσυστήματα του NeuroHEALIS ήταν οι ειδικές βάσεις δεδομένων για ασθένειες όπως το Parkinson και η Σπαστικότητα. Βασισμένο στο NeuroHEALIS είναι το MEDILIG.

NeuroHEALIS was the precursor of MEDILIG, a health information management system that was developed for the Department of Neurosurgery in the University of Athens situated at “Evangelismos” General Hospital. NeuroHEALIS was fully operational during the period from 2006 to 2009 with several publications, presentations and pilot studies that were based on its use. NeuroHEALIS was also functional inside the operating room to capture video and to record operative details.

Medical_software Health_care Health_information_management Health_information_technology Electronic_health_record Electronic_medical_record
Athanassios I. Hatzis, PhD
Software Engineer - Researcher, Founder/Independent Contractor